En tablet som aldrig kommer

appletablet

Der har i rigtig lang tid været sagt og skrevet rigtig meget om et nyt produkt fra Apple. Et produkt hvis eksistens ikke kan bevises og som indtil videre kun lever som et rygte i medierne og fanboys’ våde drømme.

Det er den mytiske tablet PC fra Apple jeg snakker om her. Efter sigende arbejder Apple på en tablet PC som mest af alt kan forklares som en forvokset iPod touch eller iPhone. En flad dims som bare er skærm, angiveligt omkring 10 tommer i diameter. Ingen tastatur eller andre inputmetoder – bare dine fingre (og stemme?) som vi kender det fra iPhone idag.

Jeg tvivler meget på, at vi kommer til at se en Apple tablet PC på markedet. Som jeg ser det er tingesten nødt til at opfylde tre kriterier for at kunne slå igennem:

  1. Lækkert design som konkurrenterne kun kan drømme om at lave, inkl. et interface som gør den så enkelt  at selv din bedstemor kan bruge den.
  2. En overkommelig pris (ja, det ER Apple, men alligevel).
  3. En killer feature som kun dette produkt kan tilbyde (eller i det mindste af så høj kvalitet).

Lad mig uddybe disse lidt.

1: Der er nok ingen tvivl om, at hvis tableten eksisterer, så er dette punkt i kassen. Jeg mener, bare forestil dig en iPhone på størrelse med et A5 ark. Tynd, let, glinsende og glat og alligevel med masser af skærmplads til at vise den sidste nye kattevideo på YouTube. Med fingrene peger man sig igennem menuer og links og alt er fryd og gammen. Alligevel tror jeg tableten har et problem her, og det er tastatur. Bevares, onscreen tastatur fungerer relativt fint på iPhone, men det er noget andet. Det er en mobiltelefon, hvor vi for det første altid har været vant til lortetastaturer og for det andet kun skal skrive meget korte sætninger i 99% af alle tilfælde. Jeg  har endnu ikke skrevet et blogindlæg på min iPhone (eller en anden tekst i tilsvarende længde) og jeg kommer heller ikke til det. Jeg kommer heller ikke til at gøre det med en evt. tablet, og det begrænser brugbarheden gevaldigt.

2: Apple er notorisk berømte for, at deres produkter ikke er billige. Tag for eksempel deres laptop-serie, som begynder på 7-8.000 kroner. Det er en smal sag at finde en laptop med tilsvarende specifikationer til den halve pris et andet sted, men alligevel køber folk dem. Jeg vil købe dem. Apples maskiner er robuste, lækre, har et godt  operativsystem, og de har den der X-faktor, som gør at folk gerne betaler for dem. Men en tablet vil trods alt have et begrænset brugsområde, og så spiller prisen en ret vigtig rolle. Man kan trods alt få en del sofavenlig Ubuntu-kørende maskinel i form af en netbook til 2-3.000 kroner.

3: Med de to ovennævnte punkter i mente, så er Apple nødt til at have noget ekstra at tilbyde, hvis en tablet skal slå igennem. En e-læser har været oppe at vende i medierne, og det er den mest plausible feature jeg kan forestille mig. Apple har apparatet til at kunne stable et  system af e-bøger på benene, og en tablet vil være den nødvendige gadget som skal lokke kunderne til. Det er sikkert en smal sag for Apple at udvide iTunes til også at kunne sælge e-bøger. I dag har vi stort set kun Amazon og deres Kindle på markedet, og de kunne faktisk godt trænge til noget konkurrence og en lærestreg. Muligt minus her er at systemet med garanti vil være gennemsyret af DRM og at (også) Apple laver en 1984.

Alt i alt har jeg svært ved at se, at Apple skulle komme med en tablet. Alligevel har det været et af de mest sejlivede rygter siden iPhonen (og den kom jo til sidst), så jeg vil trods alt ikke blive overrasket hvis det sker. Visse rygter spår at den kommer allerede i september, så det bliver spændende at se. Jeg sætter bare ikke mine penge på det.