Fiks din hjerne!

Ingen sommerferie uden ferielæsning, og denne sommer har for mit vedkommende budt på Refactor Your Wetware af Andy Hunt, som jeg varmt kan anbefale. Læs videre for at få en grundigere beskrivelse.

Refactor Your Wetware er en type bog, som man nemt kan affeje som slangeolie og tryllestøv, hvis man vil. Den handler i korte træk om, hvordan man bliver bedre til at udnytte hjernens kapacitet, og den beskriver nogle værktøjer til at arbejde mere effektivt og koncentreret. Bogen er skrevet af en programmør, og den tager derfor udgangspunkt i mange af de problemstillinger, programmører står overfor i hverdagen: kreativitet, forstyrrelser, ideer, organisering og meget mere. Hvis du selv er programmør eller lignende, så ved du sikkert, hvad jeg snakker om. Selvom udgangspunktet er programmering og udvikling, kan bogen godt læses af andre, ifølge forfatteren.

Til trods for et noget new age emne, er bogen bestemt anbefalelsesværdig. De forskellige metoder og tips er velskrevne og lette at forstå. Som jeg ser det, er bogen delt op i to hoveddele, hvor den første handler om, hvordan hjernen fungerer, og hvordan man udnytter den bedre. Anden halvdel handler om mere konkrete værktøjer, som man kan bruge for at blive mere effektiv, produktiv og kreativ i hverdagen.

Hjernehalvdelen (sic) handler stort set om de klassiske hjernehalvdele, selvom forfatteren bruger en anden metafor. Han taler om modes, hvor den ene er den indre stemme, du sikkert bruger, mens du læser dette, og den anden er en slags baggrundsproces (underbevidstheden), som er udenfor direkte kontrol. Du har nok stiftet bekendskab med den, når du tre dage senere endelig kommer i tanker om navnet på hende den lyshårede, som vinkede til dig på gaden. Det er specielt “baggrundsprocessen” man lærer at kontrollere og udnytte i denne del af bogen.

Værktøjshalvdelen giver dig som nævnt en række værktøjer til at hjælpe dig i hverdagen. Her kan nævnes planlægning, notater, mind maps, meditation og meget mere, men dette vil jeg egentlig ikke gå i detaljer med her.

Mange kan sikkert nikke genkendende til de problemstillinger, som bogen ridser op, men selv kunne jeg også konkludere, at jeg allerede bruger nogle af løsningerne både på et personligt plan men også i det team, jeg arbejder i til daglig. Det får mig til at tro på, at der er noget om snakken, og jeg har fået lyst til at afprøve flere af de andre teknikker, som jeg nu har læst om.

Du kan købe bogen på Amazon.com her – bruger du dette link, støtter du også mig med et par kroner.

Opdatering: Amazon sælger åbenbart ikke denne bog i sin Kindle store, så hvis du er til e-bøger, kan du købe denne bog i diverse formater på The Pragmatic Bookshelf.