Skilte og god brugeroplevelse

I dag gik jeg forbi en taxa, der havde et skilt på den ene bagdør. På skiltet stod der noget i retning af: “Elektrisk dør. Må ikke åbnes. Åbnes af chaufføren.” Naturligvis akkompagneret af et stop-symbol.

Det slog mig, hvor idiotisk det er. Du må ikke åbne døren. Det skal chaufføren gøre, men fordi han er for doven til at stige ud af bilen og gøre det, har han en knap, som kun han har lov at trykke på. Ikke ligefrem nogen god brugeroplevelse.

Jeg gætter på, at man er kommet dertil så nogenlunde således: Man vil gøre det lettere for svage kunder (ældre, gangbesværede, børn osv) at komme ind i taxaen, og fordi chaufførerne er for dovne til at gå ud og åbne døren, har man installeret noget elektrisk hurlumhej, så chaufføren kan åbne døren ved at trykke på en knap. Men så viser det sig, at systemet tilter hvis man åbner døren på normal vis. Hvad gør vi så? Skilt!

Det er fjollet at løse problemer med et skilt. Det er er en nemmere løsning end at skifte det elektriske system ud med et der virker rigtigt, men skilte er sådan en diffus konstruktion. Man skal ind i en bil, der er en dør, døren har et håndtag. Man ved helt automatisk, hvad man skal gøre, og man behøver ikke engang at tænke over det. Men så kommer der et skilt i vejen, og hvis man er heldig når man at læse det, før rygmarven har åbnet døren med en vrissen chauffør til følge.

Det samme gælder i design. Skal man forklare, hvordan en ting virker, er man allerede ude på et sidespor. Det bør give sig selv, hvordan en ting fungerer. Der skal ikke være nogen overraskelser eller ske uventede ting, som man er nødt til at advare om med et skilt (eller en hjælpetekst).